Оплата проїзду по автомагістралям: від чого сума залежатиме в Європі
23. 02. 2023

Оплата проїзду по автомагістралям: від чого сума залежатиме в Європі

23. 02. 2023

Плата за автомагістралі в Європі залежатиме від того скільки викидів здійснює автомобіль.

За повідомленням Autopista, в Іспанії вводять оновлення оплати проїзду по автомагістралям.

Тепер сума, яку доведеться сплачувати за проїзд залежатиме від викидів автомобілів.

Систему вже випробовують на трасі А-636 (ділянка між містами Босейн та Бергара, що у провінції Гіпускоа, яка межує із Францією). Ця траса донедавна була не сплаченою. Нинішній план з оплати цієї траси стосується лише вантажівок, але в майбутньому правило має поширитися на всі транспортні засоби, що користуватимуться цією дорогою.

OPUS RSE є єдиною іспанською компанією, яка має акредитацію ISO-17025, що дозволяє дистанційно вимірювати викиди від автомобілів. Саме ця компанія впровадила систему RSD.
В режимі реального часу відбувається аналіз викидів кожного авто, яке проїжджає за допомогою спеціального віддаленого датчика. Після аналізу розраховується ціна збору, яка змінюється, відповідно до більшого чи меншого забруднення повітря через викиди.

Система можу вимірювати CO, CO2, NO, NO2, HC, NH3 та PM й обчислює фактичний рівень викидів та класифікує його на категорії: низький, середній та високий.
Ця система також може вимірювати швидкість автомобіля та його прискорення, а також може визначати номерний знак автомобіля, його тип та навіть вік. Завдяки такій кількості параметрів транспортного засобу програма може забезпечити справедливішу та більш індивідуальну оплату.

Впродовж трьох днів, ввівши оновлену систему, на пункті стягнення плати за проїзд (в’їзд у місто Оріо) виміряли більше 1500 авто.

platni_dorogi_es

Як здійснюється розрахунок та як працює сама оплата?

Транспортні засоби не вимушені зупинятися, їх номерні знаки зчитує датчик, а оплатити проїзд можна електронним способом. Кожне авто повинно мати бортовий пристрій, який буде підключено до електронної платіжної системи, або картка, яка прив’язана до реєстраційного номера. Дані про автомобіль повинні бути офіційно зареєстровані.
У період 2023-2024 років на території Іспанії з’являтимуться все більше платних доріг, які раніше були безкоштовними. Таке зобов’язання на себе взяв уряд країни перед ЄС – впровадження більшої кількості дорожніх зборів, щоб можна було фінансувати високі витрати на технічне обслуговування.

Є вірогідність того, що нововведення із такими оплатами за користування трасами в Іспанії ввели через поточну ситуацію з економікою, де вагомим чинником являється інфляція та невизначеність через велику кількість соціально-політичних факторів, де війна росії проти України займає теж своє місце.

Новини
Всі новини
Техогляд Дніпро ОТК Техогляд Дніпро ОТК

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Дніпрі ви можете...

Техогляд Умань ОТК Техогляд Умань ОТК

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) в Умані ви можете...

Техогляд Кременчук ОТК Техогляд Кременчук ОТК

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Кременчузі ви можете...

Новини
Всі новини
Техогляд Дніпро ОТК Техогляд Дніпро ОТК

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Дніпрі ви можете...

Техогляд Умань ОТК Техогляд Умань ОТК

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) в Умані ви можете...

Техогляд Мукачево ОТК Техогляд Мукачево ОТК

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Мукачево ви можете...