Відшкодування моральної шкоди при ДТП: кому страховик компенсує шкоду
27. 09. 2021

Відшкодування моральної шкоди при ДТП: кому страховик компенсує шкоду

27. 09. 2021

Моральна шкода, заподіяна смертю особи, її чоловіку або дружині, батькам або дітям (усиновлювачі та усиновлені включно), відшкодовується страховиком. Розмір  регламентної виплати – 12 мінімальних заробітних плат, які встановлені законодавством станом на день коли настав страховий випадок. Виплачують такі відшкодування рівними частинами.

Таке рішення було винесене Верховним Судом у справі № 645/4359/18.

Суть та обставини справи № 645/4359/18

У матеріалах справи зазначено, що водій, під час здійснення розвороту ліворуч з крайньої правої смуги, не переконався у безпечністю своїх дій та не побачив вчасно мотоцикл «Zhejiang mx 200 f», який їхав у крайній лівій смузі. Наслідком стало зіткнення транспортних засобів. Результатом зіткнення – тілесні ушкодження водія мотоциклу, які згодом стали причиною його смерті.

Фрунзенський районний суд у Харкові виніс ухвалу про визнання вини чоловіка у порушенні ПДР, які спричинили смерть потерпілого. Відповідно до частини 2 статті 286 Кримінального Кодексу України водієві назначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі та 2 роки позбавлення права кермування.

Підставою на звільнення, від відбування покарання із випробувальним терміном у три роки, була стаття 75 ККУ та покладені обов’язки на засудженого відповідно до статті 76 ККУ.

Цивільний позов щодо відшкодування моральної шкоди потерпілого задовольнили частково – 50 тисяч гривень із засудженого та 22338 гривень із страхової компанії.

Апеляційний суд Харкова у свою чергу переглядаючи вирок, змінив ухвалу щодо цивільного позову та виніс рішення про збільшення розміру суми відшкодування моральної шкоди потерпілого. Сума становила 150 тисяч гривень.

strahuvannia_dtp

Верховний Суд

При розгляді справи Верховний Суд відмітив, що у межах цього кримінального провадження потерпілою є дружина загиблого та його батько. Дружина цивільний позов не заявляла (це її право, яке не позбавляє її можливості звернення із позовом у цивільному судочинстві пізніше). Батько ж загиблого вважає, що засуджений став винуватцем неймовірних моральних страждань та заявив суду про вимогу стягнення із засудженого майже три мільйони гривень та майже 45 тисяч гривень із страхової.

Суд першої інстанції позов задовольнив частково та постановив стягнення у сумі 50 тисяч гривень із засудженого та 22338 гривень із страхової компанії.

Апеляційний суд змінив рішення у частині визначення суми відшкодування моральної шкоди, збільшивши суму до 150 тисяч гривень.

Обидва рішення обґрунтовані вимогами закону, оскільки за частиною 2 статті 23 ЦКУ моральна шкода – фізичний біль чи страждання, які фізична особа зазнала внаслідок каліцтва або іншого ушкодження здоров’я, душевні страждання, які фізична особа зазнала внаслідок протиправної поведінки щодо неї особисто, членів її сім’ї або близьких родичів. Сума матеріального відшкодування, яку визначає суд, залежить від багатьох факторів: характер правопорушення, глибина фізичних або душевних страждань, ступінь вини особи завдавшої шкоди, погіршення або позбавлення здібностей потерпілого.

Верховний суд підмітив, що відповідно до частини 2 статті 1167 Цивільного Кодексу України, особа має право на відшкодування моральної шкоди, зазнавши душевних страждань через смерть члена сім’ї або близького родича.

Відповідно до частини 2 статті 1168 Цивільного Кодексу України відшкодування моральної шкоди через смерть особи, відбувається чоловіку або дружині, батькам або дітям загиблого (усиновлювачі та усиновлені включно).

Застрахувавши цивільну відповідальність, у випадку, якщо страхової виплати буде недостатньо – особа має сплатити різницю, відповідно до статті 1194 Цивільного Кодексу України.

В матеріалах справи вказано, що автомобіль, яким керував засуджений, був застрахований полісом обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності. Страховий ліміт становив 200 тисяч гривень на відшкодування шкоди заподіяної життю та здоров’ю та 100 тисяч гривень на відшкодування шкоди заподіяної майну.

З урахуванням всіх положень рішення судів обох інстанцій про часткове задоволення цивільного позову потерпілого та стягнення із страхової компанії на його користь 22 338 грн у відшкодування завданої моральної шкоди ґрунтується на вимогах закону та є правильним.

Верховний Суд залишив рішення суду першої та апеляційної інстанції без змін.

У нас ви можете придбати оптимальний страховий поліс з реєстрацією в МТСБУ за лічені хвилини.

Новини
Всі новини
Техогляд Суми Техогляд Суми

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Сумах ви можете...

Техогляд Рівне Техогляд Рівне

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Рівному ви можете...

Техогляд Харків Техогляд Харків

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Харкові ви можете...

Новини
Всі новини
Техогляд Суми Техогляд Суми

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Сумах ви можете...

Техогляд Рівне Техогляд Рівне

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Рівному ви можете...

Техогляд Хмельницький Техогляд Хмельницький

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Хмельницькому ви можете...