Що заборонили пішоходам, а велосипедистам дозволили – зміни у Правилах дорожнього руху від КМУ
23. 11. 2020

Що заборонили пішоходам, а велосипедистам дозволили – зміни у Правилах дорожнього руху від КМУ

23. 11. 2020

На засіданні Кабміну України 11.11.2020 було прийнято постанову № 1105, яка передбачає ряд поправок стосовно чинних правил дорожнього руху.

Використання засобів безпеки


Міністри вирішили посилити вимоги стосовно використання пасків безпеки. Згідно з прийнятою постановою, не використовувати ремені безпеки можуть лише водії та пасажири з інвалідністю, яким фізично не можливо пристебнутися, а також працівники служб спеціального призначення та екстреного реагування, фізіологічні особливості яких унеможливлюють користування ременями безпеки.
Раніше таке право ще мали таксисти та інструктори автошкіл під час навчального водіння (згідно з пунктом 2.3 ПДР). Окрім ременів, водії та пасажири повинні використовувати підголівники на сидіннях, якщо це передбачено в конструкції транспортного засобу (відповідно до п. 5.2).
Водії мотоциклів з коляскою відтепер можуть мати права категорії А, хоча раніше обов’язково повинно було бути водійське посвідчення з відкритою категорією B1.
Пунктом 4.4 ПДР наразі визначено, що пішоходи, пересуваючись у темний час або за умов поганої видимості поблизу проїзної частини, повинні мати одяг зі світловідбивальними елементами (стрічки, наклейки, спеціальні жилети тощо). Якщо раніше це правило було суто рекомендаційним, то тепер воно стало обов’язковим. Проте, хочемо наголосити, що систему штрафів для порушників поки ще не розробили.

Смуги для громадського транспорту

Відтепер по смузі для руху громадського транспорту мають право їздити не лише автобуси, тролейбуси та маршрутки, а й таксисти з велосипедистами. Рух велосипедів по такій смузі раніше заборонявся. Смуга для громадського транспорту позначається знаком 5.11, який повинен бути підвішений над нею і відноситися тільки до крайньої смуги з правого боку.
Крім цього, водії, які повертають праворуч на автошляху зі смугою для маршрутного транспорту, відокремленою розміткою переривчастої лінії, мають право повертати із цієї смуги. На неї також можна заїжджати, якщо потрібно виїхати на дорогу або підібрати/висадити пасажирів з правого боку проїзної частини.

Оновлені знаки дорожнього руху


На дорожніх знаках, якими позначали різновид небезпечного вантажу, раніше наносили лише код цифрового індексу в системі класифікації. Нині ці знаки просто матимуть оранжевий колір, без жодних позначок.

Зміни також зачепили й знаки, які уточнювали вид транспортного знаку «З небезпечним вантажем» (пункт 7.5.8 класифікації дорожніх знаків). Раніше вантажівку на знакові зображували в профіль, а нині – ззаду з прямокутником оранжевого кольору на борту.
Знак, який раніше використовувався на позначення закінчення автошляху з удосконаленим покриттям (1.40) наразі замінили на знак «Зміна покриття»

Новини
Всі новини
Техогляд Суми Техогляд Суми

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Сумах ви можете...

Техогляд Рівне Техогляд Рівне

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Рівному ви можете...

Техогляд Харків Техогляд Харків

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Харкові ви можете...

Новини
Всі новини
Техогляд Суми Техогляд Суми

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Сумах ви можете...

Техогляд Рівне Техогляд Рівне

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Рівному ви можете...

Техогляд Хмельницький Техогляд Хмельницький

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Хмельницькому ви можете...