Японський гігант Toshiba повідомляє про план розпаду
15. 11. 2021

Японський гігант Toshiba повідомляє про план розпаду

15. 11. 2021

Після якого скандалу компанія зіткнулася з тиском, які зробила кроки, щоб уникнути банкрутства і що передбачає план Toshiba

Японський конгломерат Toshiba підтвердив плани розділити компанію на три окремі бізнеси, повідомляє ВВС.

Toshiba заявила, що три компанії будуть зосереджені на інфраструктурі, напівпровідниках та пристроях.

Після бухгалтерського скандалу в 2015 році компанія зіткнулася з зростаючим тиском з боку інвесторів-активістів із вимогою внести зміни.

Цього тижня американський гігант General Electric оголосив про таку стратегію, яка призведе до розпаду історичної компанії.

План Toshiba передбачає виділення двох основних напрямків діяльності – підрозділи енергетики та інфраструктури, а також пристроїв та сховищ.

Після відокремлення цих двох компаній Toshiba продовжить володіти 40,6% акцій виробника мікросхем пам’яті Kioxia, а також інших активів.

Очікується, що реорганізацію буде завершено до другої половини 2023 року.

Цей крок спрямований на підвищення ринкової вартості різних підприємств Toshiba після того, як вони зіткнулися із тиском акціонерів.

Але деяких аналітиків непокоять терміни внесення змін.

«Рух у правильному напрямку, але здається повільним», – сказав Атул Гоял з інвестиційного банку Jeffries, який віддав би перевагу графіку від трьох до шести місяців.

Toshiba – одна з найстаріших та найбільших японських компаній, підрозділи якої варіюються від побутової електроніки до атомних електростанцій.

Проте останніми роками компанія зіткнулася з серйозними змінами, оскільки вона мала справу з наслідками бухгалтерського скандалу та величезними збитками, пов’язаними з її ядерним блоком у США.

У 2015 році тодішній генеральний директор і президент Хісао Танака подав у відставку після того, як Toshiba заявила, що завищила свій прибуток на понад 1 млрд доларів.

У квітні цього року британська група прямих інвестицій CVC Capital Partners зробила пропозицію щодо поглинання Toshiba за 20 мільярдів доларів.

За тиждень виконавчий директор компанії Нобуакі Куруматані подав у відставку через розбіжності щодо пропозиції.

Потім Toshiba відхилила пропозицію CVC, що розлютило деяких акціонерів-активістів.

У червні внаслідок заколоту акціонерів голову Осаму Нагаяма було усунено з посади.

Історія Toshiba походить від 1870-х років, і протягом десятиліть після Другої світової війни вона була символом відновлення економіки Японії та її індустрії високих технологій.

Від товарів електроніки, які можна знайти у багатьох наших будинках, до атомних та вугільних електростанцій – компанія стала помітною в Японії.

Але в 2015 році вона визнала, що завищувала прибуток за шість років, що зробило його символом безлічі скандалів, що руйнують Japan Inc.

Щоб уникнути банкрутства, у 2018 році вона продала свій перлинний бізнес із виробництва мікросхем пам’яті.

Сьогоднішнє оголошення про поділ на три компанії знаменує кінець епохи, але воно також підкреслює зростаючий вплив інвесторів-активістів, які успішно змістили голову ради директорів у червні.

Поділ конгломератів – далеко не звичайна бізнес-стратегія в Японії, тому ще невідомо, чи буде вона успішною, і, що важливіше, чи цього достатньо, щоб догодити активним інвесторам.

Новини
Всі новини
Техогляд Суми Техогляд Суми

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Сумах ви можете...

Техогляд Рівне Техогляд Рівне

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Рівному ви можете...

Техогляд Харків Техогляд Харків

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Харкові ви можете...

Новини
Всі новини
Техогляд Суми Техогляд Суми

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Сумах ви можете...

Техогляд Рівне Техогляд Рівне

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Рівному ви можете...

Техогляд Хмельницький Техогляд Хмельницький

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Хмельницькому ви можете...