Порушення габаритно-вагового контролю: розцінки та умови
05. 08. 2021

Порушення габаритно-вагового контролю: розцінки та умови

05. 08. 2021

З початку жовтня 2021 року набирає чинності Законопроект  № 3742 «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю». Верховна Рада ухвалила його ще 3 червня цьогоріч. Відповідно до цього закону почне роботу система автоматичного нарахування штрафів за порушення норм габаритно-вагового контролю.

Таким чином на законодавчому рівні закріплюється повноваження “Укртрансбезпеки” щодо стягнення плати за проїзд автодорогами транспортних засобів в судовому порядку, чиї вагові та габаритні параметри перевищують нормативи. Також “Укртрансбезпека” матиме дозвіл на супровід транспортного засобу, який матиме ознаки порушення норм вагових параметрів для здійснення габаритно-вагового контролю, до найближчого місця зважування (максимальна відстань 50 км). Повноваження розповсюджуються також на заборону подальшого руху транспорту-порушника.

Законопроект передбачає запровадження електронної бази – Реєстру товаро-транспортних накладних, а також вимог до оформлення цих накладних. Відправник вантажу зобов’язаний буде зазначати всі реквізити, в тому числі щодо маси та габаритів вантажу.

“Укртрансбезпека” здійснюючи габаритно-ваговий контроль матиме повноваження:

  • на використання спеціалізованих автомобілів та обладнання для перевірки дотримання режиму праці та відпочинку водіями;
  • на здійснення фото-відеофіксації під час здійснення габаритно-вагового контролю.

znak_kontrol

За що ж штрафуватимуть вантажівки?

Перевищення встановлених габаритно-вагових норм:

  • від 5% до 10% включно при перевезенні неподільного або подільного вантажу без відповідного дозволу – сумою в  п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить – 8500 гривень.
  • від 10% до 20% при перевезенні неподільного або подільного вантажу без відповідного дозволу – сумою в одну тисячу неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17000 гривень;
  • від 20% до 30% при перевезенні неподільного або подільного вантажу без відповідного дозволу – сумою у дві тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34000 гривень;
  • понад 30% при перевезенні неподільного або подільного вантажу – доведеться сплатити штраф у розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51000 гривень.

Голова Мінінфраструктури України розповів, що в Україні планують встановити ще 40 комплексів автоматичного вагового контролю в цьому році, таким чином до кінця року їх кількість становитиме 140 штук.

Новини
Всі новини
Техогляд Суми Техогляд Суми

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Сумах ви можете...

Техогляд Рівне Техогляд Рівне

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Рівному ви можете...

Техогляд Харків Техогляд Харків

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Харкові ви можете...

Новини
Всі новини
Техогляд Суми Техогляд Суми

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Сумах ви можете...

Техогляд Рівне Техогляд Рівне

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Рівному ви можете...

Техогляд Хмельницький Техогляд Хмельницький

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Хмельницькому ви можете...