Автомобілі можуть зняти з обліку через масову підробки сертифікатів відповідності: що робити
03. 07. 2020

Автомобілі можуть зняти з обліку через масову підробки сертифікатів відповідності: що робити

03. 07. 2020

Виявлено масові підробки сертифікатів відповідності на авто: їх можуть зняти з обліку.
У власників автомобілів, привезених з-за кордону, незабаром можуть з’явитися нові проблеми. Як повідомили джерела в правоохоронних органах «Судово-юридичної газети», документ, який подається при реєстрації авто в сервісний центр МВС, а саме сертифікат відповідності – став способом заробітку шахраїв. На проблему звернули увагу тільки зараз, і відповідні сертифікати будуть перевіряти ще. А це загрожує зняттям з обліку автомобілів, які були зареєстровані за допомогою таких підробок.
Для того, щоб дізнатися, дійсний у Вас сертифікат, можна провести самостійну його перевірку. Так, на сертифікаті є QR-код, який веде на сайт органу сертифікації.
Втім, відомі випадки, коли створюються сайти-дублікати, що повторюють назву справжнього центру сертифікації, тому краще передзвонити за офіційним номером органу сертифікації. Шахраї ж, як правило, після отримання грошей знищують номер телефону.
Слід зазначити, що список органів сертифікації можна знайти на сайті Міністерства інфраструктури https://mtu.gov.ua/.

Официальные акрредитованные сертификационные компании

Сертифікат відповідності автомобіля: поширена схема шахрайства?

Громадяни України з кожним роком все більше і більше купують авто з-за кордону. Значний попит на іноземні транспортні засоби серед українців пояснюється хорошим вибором і невисоким розвитком вітчизняної автомобільної промисловості. Але «пригнати» автомобіль з-за кордону недостатньо для його безпечної експлуатації на дорогах України – потрібно отримати спеціальний сертифікат відповідності на нього, який допоможе визначити країну-походження транспортного засобу та його відповідність нормам Євро.
Зараз в Україну допускається ввезення автомобілів з-за кордону не нижче рівня «Євро2». Старші – не реєструються в МВС і, відповідно, не отримують сертифікати. Як правило, європейські автомобілі відповідають всіх вимогам, а от американські можуть бути «проблемними».
Зокрема, щоб отримати сертифікат, автомобілів, припустимо зі США, мають виконати наступні умови:

  • Бокові та задні показники поворотів мають бути жовтого кольору;
  • Колір світла від передніх габаритів повинен бути білим;
  • Фари ближнього освітлення потрібно встановити у певній позиції;
  • Протитуманний ліхтар, розташований позаду автомобіля, повинен мати червоний колір;
  • Для ввімкнення заднього ВТФ необхідно передбачити окремий перемикач з індикатором стану на приборній панелі;
  • Одиниця вимірювання на шкалі спідометра повинна відповідати км/год;
  • Заборонено тонувати лобове скло, переднє бокове скло і світлове обладнання;
  • Транспортні засоби, оснащені ксеноновими фарами, повинні мати омивачі фар.

Докладніше на сторінці Сертифікація Авто

Сертифікація поділяється на кілька основних етапів:

Спочатку власник подає заявку до установи, яка ідентифікує авто.
Потім автомобіль досліджують у випробувальній лабораторії, яка оформлює спеціальний протокол, що містить результати огляду. Власне, на основі висновку, зазначеному у цьому документі, і ґрунтується рішення стосовно видачі сертифікату.

Обережно – шахраї

Наразі в Україні уже зафіксовано чимало випадків шахрайства за допомогою так званих сайтів-прокладок. Власники таких ресурсів пропонують пришвидшити процес сертифікації, навіть, якщо автомобіль не відповідає усім вимогам.

Шахраї запевняють, що владнають усі питання без діагностики транспортного засобу. Сертифікат, мовляв, надішлють поштою одразу у готовому вигляді. Але придбання такого роду сертифікатів прирівнюється до підробки документів, що неминуче призводить до кримінальної відповідальності.


Проте, варто зазначити, що відрізнити оригінал від підробленого сертифіката «на око» досить складно. Найкращий варіант – уникати «темних ділків», а сертифікацію авто провести у спеціальних ліцензованих центрах. Якщо Ви уже придбали сертифікат «на стороні», то варто зателефонувати на гарячу лінію установи, яка підписала документ та уточнити у них чи справді вони його видавали.

Шахраї «винайшли» такий спосіб протизаконного заробітку, в першу чергу, через бажання автовласників спростити собі життя. Так, деякі хочуть зробити все «швидше», не везти авто або ж впевнені, що не зможуть пройти сертифікацію в офіційному органі. Тому вони шукають оголошення на сайтах на кшталт Olx і подібних, і замовляють сертифікат поштою. Перевіркою ж справжності отриманого документа автомобілісти просто «не заморочуються». Тепер це загрожує відповідальністю не тільки для шахраїв, але і для самих автовласників – адже вони фактично є співучасниками злочину.
За даним фактом вже зареєстровано кілька кримінальних проваджень, зокрема, №12019100000001307 від 11.12.2019 року.

Нагадаємо, що санкція частини 4 статті 358 Кримінального кодексу України передбачає за «використання завідомо підробленого документа» обмеження свободи до 2 років.

Таким чином, для того, щоб не попастися на вудку нечесних ділків не слід вірити тим, хто говорить, що видасть сертифікат заочно без перевірки автомобіля, а також потрібно дзвонити в орган сертифікації і перевіряти, чи є виданий сертифікат справжнім.

Новини
Всі новини
Техогляд Суми Техогляд Суми

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Сумах ви можете...

Техогляд Рівне Техогляд Рівне

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Рівному ви можете...

Техогляд Харків Техогляд Харків

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Харкові ви можете...

Новини
Всі новини
Техогляд Суми Техогляд Суми

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Сумах ви можете...

Техогляд Рівне Техогляд Рівне

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Рівному ви можете...

Техогляд Хмельницький Техогляд Хмельницький

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Хмельницькому ви можете...