Українське посвідчення водія за кордоном: де діє, де потребує обміну
13. 09. 2021

Українське посвідчення водія за кордоном: де діє, де потребує обміну

13. 09. 2021

Автомобільні поїздки за кордон стають дедалі популярнішими серед українців, оскільки у деяких випадках це дешевше, а у деяких просто дає можливість побачити більше та не бути залежним від графіків і маршрутів громадського транспорту тієї чи іншої країни.

Отже, важливим питанням постає де і які українські посвідчення водія діють, а в яких країнах потрібно мати лише місцеві.

українське_посвідчення_водія_за_кордоном

Європа дозволяє використовувати українське посвідчення (пластикові картки рожевого, жовтого та блакитного кольорів), проте не діятимуть на їх території посвідчення котрі у вигляді книжечки (старі).

Українські національні посвідчення водія діють на території тих країн, у кого підписана Віденська конвенція про дорожній рух та у кого підписана Женевська конвенція. У останніх іноді можуть вимагати пред’явити міжнародні посвідчення, тому варто мати їх хоча б як доповнення до національних.

У СЦ МВС можна отримати міжнародне посвідчення водія, проте лише як доповнення до національного.

У країнах, де не підписана жодна Конвенція, чинними вважають лише місцеві посвідчення водія, отже українці вимушені будуть або отримати місцеві посвідчення або відмовитись від ідеї поїздки на авто.

Віденська конвенція підписана у Австрії, Багамах, Бахрейні, Білорусі, Бельгії, Болгарії, Боснії, Бразилії, Великобританії, Угорщині, Венесуелі, Гайані, Гані, Німеччині, Герцеговині, Греції, Грузії, Данії, Заїрі, Зімбабве, Ізраїлі, Індонезії, Ірані, Іспанії, Італії, Казахстані, Коста-Риці, Кот-д’Івуарі, Кубі, Кувейті, Латвії, Литві, Люксембурзі, Македонії, Марокко, Мексиці, Монако, Нігері, Норвегії, Пакистані, Польщі, Португалії, Республіці Корея, Республіці Молдова, Росії, Румунії, Сан-Марино, Сейшельських островах, Сенегалі, Словаччині, Словенії, Таджикистані, Таїланді, Туркменістані, Узбекистані, Україні, Уругваї, Філіппінах, Фінляндії, Франції, Хорватії, ЦАРі, Чехії, Чилі, Швейцарії, Швеції, Еквадорі, Естонії, ПАРі та Югославії.

Женевська конвенція підписана у Австралії, Албанії, Алжирі, Андоррі, Аргентині, Бангладеші, Белізі, Беніні, Ботсвані, Ватикані, Гаїті, Гамбії, Гватемалі, Гібралтарі, Гонконзі, Гренаді, Домініканській Республіці, Єгипті, Західному Самоа, Індії, Йорданії, Ірландії, Ісландії, Камбоджі, Канаді, Кіпрі, Киргизії, Китаї, Конго, Лаосі, Лесото, Лівані, Мавританії, Мадагаскарі, Малаві, Малайзії, Малі, Мальті, Намібії, Нідерландах, Новій Зеландії, Новій Каледонії, Папуа-Новій Гвінеї, Парагваї, Перу, Руанді, Сан-Люції, Свазіленді, Сент-Вінсенті і Гренадіні, Сінгапурі, Сирії, США, Сьєрра-Леоні, Тайвані, Танзанії, Того, Тринідаді і Тобаго, Тунісі, Туреччині, Уганді, Фіджі, Французькій Полінезії, Ямайці та Японії.

Для оренди авто за кордоном потрібно пред’являти закордонний паспорт та посвідчення водія, оскільки багато країн не вважають, що водійське – документ, який засвідчує особу.

міжнародне_водійське_посвідчення

Як отримати міжнародне водійське посвідчення

У Сервісних центрах Міністерства внутрішніх справ можна отримати міжнародні водійські посвідчення. Для цього потрібно зібрати пакет документів:

  • копія українського посвідчення водія (мати при собі оригінал)
  • паспорт громадянина України (внутрішній та закордонний)
  • фото розміром 3,5х4,5  (матовий папір)
  • квитанції про оплату послуги

Вартість оформлення міжнародних водійських посвідчень може відрізнятися в залежності від того, на який термін вони вам будуть потрібні, саме оформлення займає близько тижня. Складати іспити для отримання міжнародного водійського посвідчення не потрібно.

Видаються міжнародні посвідчення водія територіальними СЦ МВС після перевірок у Єдиному держреєстрі МВС, Єдиному державному демографічному реєстрі, базах даних та держреєстрах осіб, які перебувають у розшуку або позбавлені/тимчасово обмежені правом керування транспортними засобами. Термін на який видають міжнародні посвідчення водія – три роки (але цей період не має перевищувати термін дії національного водійського).

Новини
Всі новини
Техогляд Суми Техогляд Суми

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Сумах ви можете...

Техогляд Рівне Техогляд Рівне

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Рівному ви можете...

Техогляд Харків Техогляд Харків

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Харкові ви можете...

Новини
Всі новини
Техогляд Суми Техогляд Суми

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Сумах ви можете...

Техогляд Рівне Техогляд Рівне

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Рівному ви можете...

Техогляд Хмельницький Техогляд Хмельницький

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Хмельницькому ви можете...