Ціни на Автоцивілку в 2021 році можуть підвищити на 10-20%
21. 12. 2020

Ціни на Автоцивілку в 2021 році можуть підвищити на 10-20%

21. 12. 2020

Якщо динаміка захворювань на Covid-19 не зміниться в більшу сторону, то кількість укладених договорів залишиться приблизно на тому ж рівні, що і в поточному році.

Протягом 2020 року автомобільні страхові поліси в Україні подорожчали на 18%. У новому році ціна також не залишиться на місці. Однак, таке подорожчання не відлякує автовласників, які продовжують старанно переукладати страхові договори. Хочемо нагадати, що ОСЦПВ – тип обов’язкового страхування, який повинен бути у кожного автомобіліста. Національний банк України розробляє нові вимоги для страхових і фінансових компаній.

Середня ціна на поліс ОСЦПВ на даний момент

На даний момент є статистика за підсумками 10 міс. 2020 року.

За січень-жовтень 2019 р середня ціна ОСЦПВ склала 618 грн, за ці ж місяці 2020 р – 730 грн. Таким чином, вартість страхового поліса збільшилася на 18%. В’ячеслав Черняховський, генеральний директор асоціації “Страховий бізнес”, стверджує, що в подібного роду подорожчання немає нічого дивного. На його думку, це досить прогнозовано, оскільки в попередні роки вартість автоцивілки також росла в середньому на 10-15%.

Експерт підкреслює, що обсяги автомобільних перевезень пасажирів знизилися приблизно на 40%. У той же час, споживання палива, судячи з продажу, зросла, якщо порівнювати з першим кварталом.

Хочемо зазначити, що рідше страхуватися автомобілісти не стали, рівно, як і не зменшилася кількість ДТП на автомобільних дорогах.

Протягом перших 10 місяців 2020 року спостерігається зростання кількості укладених договорів на 3,6%, що практично повторює динаміку 2019 р відношенню до 2018 року (3,7%). Однак, кількість заявок по страхових подіях збільшилася на 4,4% (з 113800 до 118700 зареєстрованих заявок).

В’ячеслав Черняховський повідомив, що на ціну страхового поліса впливає в основному зміна розміру коригуючих коефіцієнтів, які встановлює регулятор. Нагадаємо, що в останній раз коефіцієнт змінювався в квітні 2019 року.

Кожна страхова компанія ОСЦПВ під час формування ціни на поліс може використовувати коригуючі коефіцієнти в діапазоні, встановленому регулятором.

Експерти вважають, що збільшення ціни поліса викликано тим, що страхові компанії використовували більш високий коефіцієнт.

Це цілком закономірно, оскільки середній розмір страхових виплат також поступово збільшується. Наприклад, в перші 10 місяців 2019 року страхова виплата в середньому становила близько 18,2 тис. грн, а в поточному році – близько 19,3 тис. грн. Таким чином страховикам необхідно залучати достатньо коштів, щоб вистачило і на виплати, і на функціонування компанії.

У той же час ОСЦПВ – досить високо конкурентний сектор ринку, що запобігає різкім скачкам цін. Це обумовлено тим, що вартість страхового поліса для більшості клієнтів все ще залишається ключовим фактором при виборі страхової компанії.

Вартість ОСЦПВ в 2021 році

Якщо ситуація з коронавірусів різко не погіршиться, то, на думку експертів, обсяги укладених договорів залишаться на колишньому рівні або навіть трохи підвищаться.

В’ячеслав Черняховський вважає, що явних причин для зменшення автомобілів в Україні поки не спостерігається, а контроль наявності страхових полісів у автовласників буде тільки посилюватися. Тому середня вартість поліса буде залежати в основному від вартості ремонту і кількості автоаварій.

Експерт вважає, що в новому році слід очікувати подорожчання страхового поліса на Автоцивілку відносного нинішнього року на 10-20%.

Новини
Всі новини
Техогляд Суми Техогляд Суми

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Сумах ви можете...

Техогляд Рівне Техогляд Рівне

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Рівному ви можете...

Техогляд Харків Техогляд Харків

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Харкові ви можете...

Новини
Всі новини
Техогляд Суми Техогляд Суми

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Сумах ви можете...

Техогляд Рівне Техогляд Рівне

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Рівному ви можете...

Техогляд Хмельницький Техогляд Хмельницький

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Хмельницькому ви можете...