Скрутив пробіг автомобіля – отримуй Штраф
09. 09. 2020

Скрутив пробіг автомобіля – отримуй Штраф

09. 09. 2020

В Україні можуть ввести новий закон проти махінацій зі спидометрами. Навряд чи зараз когось здивуєш новиною про скручування спідометра, пристрою для фіксації пробігу автотранспорту. «Відмотуванням кілометражу» в наш час займається ледь не кожен третій автомобіліст, особливо, якщо йдеться про продаж авто. Чим «скручування» може загрожувати покупцю такого транспортного засобу? Якщо не володіти правдивою інформацією про пробіг, то важко без детального техогляду оцінити наскільки зношеним може виявитися авто. Через це, після купівлі можна зіткнутися з неочікуваними поламками, які не було враховано під час вибору авто, а значить – додатковими витратами на ремонт. До прикладу, якщо привод ГРМ матиме зношені ремені, то Вам доведеться проводити не регламентне обслуговування мотору, а серйозні ремонтні роботи. Також зовсім несподівано може вийти з ладу дорога коробка передач, хоча лічильник показує усього 100 тис. км, а не 300 – 400 тис., як мало би бути.

Список поломок можна продовжувати й надалі, але, як не крути, а маніпуляції з пробігом автомобіля – чистої води шахрайство. Ви платите кошти за «свіжий» автомобіль з незначним пробігом, а Вам підсовують досить зношену машину, ресурс якої майже повністю вичерпано. Відповідно до опитування, організованого «Центр Авто», близько 72% реципієнтів підтримали впровадження відповідальності за скручування показників кілометражу. 24% опитаних також підтримали ідею з відповідальністю, але зауважили, що в Україні завжди знайдуться обхідні шляхи для нечесних автовласників. Тільки 4% зізналися, що власноруч займаються скручуванням спідометра.

Отож, немає жодного сумніву, що проблема існує і з нею потрібно якось боротися. Боротися вирішили шляхом введення в дію законопроекту №4039, призваного покарати усіх, хто скручує лічильники кілометражу. Для початку вирішили ввести штраф у розмірі 3400 грн.

штраф за скрученный пробег

Якщо при перевірці автомобіля в сервісних центрах МВС чи огляду авто на станції техогляду, показники спідометра будуть меншими, ніж показники, зафіксовані у Єдиному державному реєстрі транспортних засобів, то не уникнути стягнення 8500 грн. На сьогодні, дані вносяться до ЄДР лише під час техогляду чи постановки авто на облік. Надалі планують підключити й інші служби. До прикладу, у Польщі подібні функції можуть виконувати: митний контроль, прикордонна служба, страхові компанії, військова поліція, автотранспортна інспекція, дорожньо-патрульна інспекція під час оформлення ДТП чи вибіркової зупинки авто.

Окрема увага буде приділена так званим «гонщикам», які переганяють авто з-за кордону і врази збільшують показники спідометра, щоб штучно знецінити вартість авто і сплатити менший податок. На території України пробіг коригується в меншу сторону і показники стають уже в кілька разів меншими, ніж ті, що були до проходження кордону. Авто з невеликим пробігом більше ціниться на авторинку, а тому його можна продати значно дорожче. Показники пробігу фіксуватимуться у митній декларації, а тому скрутити спідометр після проходження митного контролю уже не вийде. У разі виявлення порушників, на них чекає штраф у розмірі 17 тис. грн.

штраф за скрученный пробег

Відповідати прийдеться не лише власникам авто зі скрученим пробігом, а й «спеціалістам», які надаватимуть такі послуги. Йдеться про вдвічі більше стягнення – 34 тис. грн. І нічого сподіватися на «перевірених клієнтів», які будуть тримати язика за зубами. Якщо спійманий автовласник не повідомить хто, де і коли йому відкрутив лічильник, то штраф доведеться сплатити йому. А це уже близько 40 тис. грн і вище. Таким чином правопорушнику вигідніше буде видати свого спільника, аніж віддуватися за обох. До того ж, якщо автовласник протягом року буде спійманий на повторному шахрайстві, то йому також доведеться заплатити 34 тис. грн.

Однак, не вважатимуть за правопорушення використання авто ранніх років випуску з спідометрами на 4-5 сегментів, які під час експлуатації можуть самостійно «обнулитись».
Також не братимуть до уваги авто с поламаними панелями приладів чи лічильниками кілометражу. В таких випадках пристрій доведеться замінити на новий чи вживаний, але обов’язково повідомити про заміну сервісний центр Міністерства внутрішніх справ України.

Читайте також: Сертифікація Авто – як отримати сертифікат відповідності

Новини
Всі новини
Техогляд Суми Техогляд Суми

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Сумах ви можете...

Техогляд Рівне Техогляд Рівне

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Рівному ви можете...

Техогляд Харків Техогляд Харків

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Харкові ви можете...

Новини
Всі новини
Техогляд Суми Техогляд Суми

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Сумах ви можете...

Техогляд Рівне Техогляд Рівне

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Рівному ви можете...

Техогляд Хмельницький Техогляд Хмельницький

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Хмельницькому ви можете...