Страхування авто в умовах воєнного часу – про що мають знати водії?
22. 03. 2022

Страхування авто в умовах воєнного часу – про що мають знати водії?

22. 03. 2022

Чи варто розраховувати на компенсацію від страхових компаній у разі ДТП, втрати чи пошкодження автомобіля під час воєнних дій?

Майже за місяць воєнних дій на території України російські військові злочинці своїми діями повністю знищили або частково пошкодили десятки тисяч транспортних засобів. Багато з них було застраховано. Виникає логічне запитання: чи варто розраховувати на компенсаційні виплати з боку страховиків?

Відповідь на це запитання можна отримати у типовому договорі страхування рухомого майна. Більшість договорів складені так, що воєнні дії прирівнюються до форс-мажорних ситуацій. Відповідно, традиційне страхування не покриває збитків, спричинених воєнними діями (наслідки обстрілу, бомбардування та інше). На жаль, господарі пошкоджених внаслідок ворожих обстрілів автомобілів не отримують матеріальної компенсації від страхової компанії. Навіть якщо транспортний засіб має повне каско, його власник може не отримати компенсацію за шкоду, спричинену знаряддями війни, оскільки військові дії є підставою для відмови у виплатах зі страховки.

Страхування авто в умовах воєнного часу

Трохи втішає новина від деяких страховиків, які оголосили про те, що все ж таки планують здійснювати певні компенсації цивільним особам за пошкоджене авто внаслідок бойових дій. Однак, у кожному випадку будуть прийматися індивідуальні рішення з урахуванням всіх обставин події.

У той же час, настання страхового випадку на території воєнних дій не є підставою, для відмови по виплатах.

Оформити автоцивілку онлайн за п’ять хвилин можна тут.

Страховики рекомендують у будь-якому разі повідомляти про дорожньо-транспортну пригоду, для прийняття рішення за стандартною або спрощеною процедурою.

Дії у разі ДТП під час воєнного стану без постраждалих:

  1. Здійснити фото та відеофіксацію місця події та пошкоджень.
  2. Скласти європротокол.
  3. Звернутися до страхової компанії із заявою про відшкодування витрат на ремонт.

У випадку наявності фізично постраждалих осіб, викликається швидка допомога та поліція.

У деяких випадках, страховики просять самостійно врегулювати конфлікт між учасниками ДТП та перекрити збитки, оскільки під час воєнних дій вони не мають можливості оперативно здійснити виплати по страховому випадку. Тут найголовніше підготувати всю необхідну документацію, правильно зафіксувати факт настання події, для отримання матеріальних виплат у майбутньому.

Страхування авто під час війни

Навіть якщо страхова компанія відмовить вам у грошовій компенсації, сам факт наявності звернення, стане вагомим доказом у подальших судових позовах проти військових злочинів РФ на території України.

Бути абсолютно впевненими у компенсації можуть лише ті особи, які здійснили окремий вид страхування від воєнних ризиків. Однак, у зв`язку з високою вартістю послуги, на території нашої держави даний вид страхового договору для транспортних засобів ніколи не мав попит. Здебільшого, таке страхування здійснювалося для літаків, морських суден, вантажів, які можуть проходити через зони з високими ризиками війни або дії воєнних знарядь (рекет, мін тощо).

Є надія, що втрачене майно може бути компенсовано коштом контрибуцій, які будуть накладені на країну-агресора після перемоги коштом заморожених активів і конфіскованого за кордоном майна.

Новини
Всі новини
Техогляд Суми Техогляд Суми

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Сумах ви можете...

Техогляд Рівне Техогляд Рівне

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Рівному ви можете...

Техогляд Харків Техогляд Харків

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Харкові ви можете...

Новини
Всі новини
Техогляд Суми Техогляд Суми

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Сумах ви можете...

Техогляд Рівне Техогляд Рівне

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Рівному ви можете...

Техогляд Хмельницький Техогляд Хмельницький

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Хмельницькому ви можете...