Перевірка на сп’яніння без свідків, натомість – відеофіксація і евакуація авто
22. 02. 2021

Перевірка на сп’яніння без свідків, натомість – відеофіксація і евакуація авто

22. 02. 2021

Верховна Рада прийняла закон, в якому прописано, що при відеофіксації затримання авто інспекторами з паркування і поліцейськими відбувається без понятих, а перевірка на сп’яніння – без свідків.
16 лютого Верховна Рада прийняла як закон законопроект 2695, який встановлює нові процедури залучення водіїв до відповідальності, а також посилює штрафи.
Що стосується процедури, то стаття 265-2 КпАП доповнюється нормою, згідно з якою в разі фіксації обставин тимчасового затримання транспортного засобу в режимі фотозйомки (відеозапису) таке затримання відбувається без присутності понятих.

Нагадаємо, що таке тимчасове затримання можливо, якщо є підстави вважати, що має місце порушення правил зупинки, стоянки, що створюють перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху, порушення правил зупинки або стоянки на місцях, позначених відповідними дорожніми знаками або дорожньою розміткою тощо .

Аналогічні зміни вносяться до статті 265-4 КпАП, яка регулює тимчасове затримання транспортних засобів інспекторами з паркування.
Нагадаємо, що тимчасове затримання транспортного засобу інспектором по парковці здійснюється шляхом доставки для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку за допомогою спеціального автомобіля – евакуатора і дозволяється виключно у випадках, встановлених 265-4 КпАП. Тобто, якщо у інспектора з паркування є можливість зняти затримання на фото або відео, то поняті йому не потрібні.

Також змінюється порядок відсторонення особи від керування транспортним засобом.
Так, до статті 266 КпАП вносяться зміни, що передбачають, що огляд водія на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, проводиться поліцейським з використанням спеціальних технічних засобів.

Під час огляду осіб поліцейський застосовує технічні засоби відеозапису, а в разі неможливості застосування таких засобів огляд проводиться в присутності двох свідків. Матеріали відеозапису обов’язково долучаються до протоколу про адміністративне правопорушення.

Нагадаємо, що зараз відповідна ч. 2 ст. 266 КпАП звучить так: «Огляд водія на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, проводиться з використанням спеціальних технічних засобів поліцейським в присутності двох свідків». Тобто, тепер свідки будуть не потрібні, якщо процес буде фіксуватися на відео.

Відзначимо, що закон посилює відповідальність за порушення ПДР як водіями, так і пішоходами і велосипедистами. Також для «евробляхеров» і водіїв з брудними номерами збільшаться штрафи.

Крім того, «адмінку» більше не зможуть закрити через 3 місяці: за водіння у п’яному вигляді будуть залучати протягом року з дня порушення.

Новини
Всі новини
Техогляд Суми Техогляд Суми

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Сумах ви можете...

Техогляд Рівне Техогляд Рівне

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Рівному ви можете...

Техогляд Харків Техогляд Харків

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Харкові ви можете...

Новини
Всі новини
Техогляд Суми Техогляд Суми

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Сумах ви можете...

Техогляд Рівне Техогляд Рівне

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Рівному ви можете...

Техогляд Хмельницький Техогляд Хмельницький

Пройти техогляд транспортного засобу (ТО авто, ОТК) у Хмельницькому ви можете...